De gemeente Dordrecht wil dat inwoners in de toekomst gaan betalen per zak restafval die ze weggooien. Het idee is dat dit mensen stimuleert om afval beter te scheiden. Maar de politiek is het er nog lang niet over eens. Zelfs de VVD, een partij die in de coalitie zit (dus meebestuurt), twijfelt aan het plan.
Wat stelt de gemeente voor?
Dordrecht is één van de laatste gemeenten in de regio die nog werkt met een vast tarief voor afvalinzameling. In bijvoorbeeld Zwijndrecht en Papendrecht betalen mensen al afhankelijk van hoeveel restafval ze weggooien.
Dit is het plan voor Dordrecht:
- Je betaalt straks 6 euro per keer dat je de grote afvalbak (240 liter) laat legen.
- Voor een afvalzak van 60 liter in een ondergrondse container betaal je 1,50 euro.
- Afval dat je goed scheidt (zoals papier, GFT, plastic, blik en karton) blijft gratis om weg te gooien.
Het idee is: hoe beter je scheidt, hoe minder je betaalt. Volgens het stadsbestuur is dit systeem eerlijker én beter voor het milieu.
De VVD twijfelt: eerst testen
De VVD zegt nu: “Laten we dit eerst proberen in één wijk, voordat we de hele stad hiermee confronteren.”
Dat voorstel zorgt voor ophef, vooral omdat de VVD eerder juist fel tegen dit hele systeem was.
Wouter Gorter van Op Ons Eiland is kritisch:
“Dit voelt als een draai van de VVD. Mensen die op hen stemden, worden nu verrast.”
Toch zegt VVD-raadslid Kuhlmann dat het hen juist om een zorgvuldige aanpak gaat: testen, leren, en dan eventueel verder uitrollen.
Niet iedereen gelooft in het systeem
Sommige partijen denken dat dit systeem voor meer afvaldumping zorgt: mensen willen niet betalen en dumpen hun afval op straat of in containers van andere wijken. Partijen als Beter Voor Dordt en Fractie Stam zijn daarom voorstander van nascheiding: één afvalbak per huishouden en daarna laat je de afvalverwerker (zoals HVC) alles sorteren.
Maar andere partijen vinden dat niet realistisch. Pieter Groenewege (Partij voor de Dieren) zegt:
“Je kunt dingen als papier, glas en GFT niet achteraf uit het restafval halen. Dan doe je alsof het vanzelf goed komt.”
Wat nu?
De gemeenteraad praat dinsdag verder over het plan. Dan wordt er besloten of Dordtenaren binnenkort écht per zak of per leging gaan betalen voor restafval, of dat er eerst een proef komt – of helemaal niets verandert.
Wij van Op Ons Eiland houden van begrijpelijke taal naar onze bewoners. We houden je op de hoogte van verdere besluitvorming rond deze Dordtse kwestie.